După cum bine se ştie, Avram Iancu are un gorun la Ţebea dar, ce nu se ştie încă, mai are un gorun şi la Beiuş. Şi asta din 25 februarie 2011.
Joi, în zi de târg la Binş, începând cu ora 11.00, peste 200 de persoane, membrii ai Asociaţiei „Avram Iancu” Beiuş, intelectuali, cetăţeni din comunele învecinate, pensionari civili şi militari, elevi, au asistat la ceremonia sădirii unui gorun lângă monumentul „Crăişorului”.
Ceremonia a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei, Viorel Ianc printr-un cuvânt de bun venit. A urmat depunerea unei jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu, al cărui soclu era învelit în tricolor, în sunetele taragotului maestrului Gheorghe M. David. După aceasta s-a plantat gorunul, adus prin grija ing. Ioniţă Vaida, activitate la care au participat majoritatea celor prezenţi, fiecare punând câte o mână de pământ la rădăcina acestuia.
Primarul Adrian Domocoş, în alocuţiunea sa, a apreciat eforturile Asociaţiei în toate demersurile pe care le desfăşoară, a considerat plantarea acestui gorun ca o punte între trecut şi prezent. Locul în care a fost plantat gorunul „am vrut să fie un loc de cinste, aşa cum a fost şi Avram Iancu în istorie… am vrut să fie un loc separat, în centrul acestui spaţiu verde dar în acelaşi timp, înconjurat de mai multe specii, simbolizând ceata moţilor în bătăliile purtate şi în victoriile obţinute”.
Preoţii Ioan şi Paşcu Pituţ au oficiat o slujbă de pomenire şi au sfinţit arborele.
Lucia Busuioc a interpretat „Acolo-n Munţii Ţebei” acompaniată la fluier de Gheorghe M. David iar eleva Anca Laza a recitat „Lui Avram Iancu”, creaţie a octogenarului Nicu Novac.
Prezenţi permanent la activităţile Asociaţiei „Avram Iancu”, membrii corului „Armonia” al Bisericii Ortodoxe „Sf. Dumitru” au interpretat „Marşul lui Iancu”.
În încheiere, Viorel Ianc a mulţumit participanţilor care au înfruntat frigul şi zloata de afară şi au venit să-şi cinstească eroul.